Rovana Plumb nu poate fi comisar european

Rovana Plumb nu poate fi comisar european

Comisia JURI a decis. DEFINITIV
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, 30 septembrie 2019, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Comisia va trimite o scrisoare în acest sens către preşedintele PE, David Sassoli.

"Breaking News: Respinşi din nou la vot acum, amândoi candidaţii, Plumb si Trocsany. Vot 13+, 7- , Plumb. Aşa se întâmplă şi în cazul celui din Ungaria, Trocsany. VOT 12+, -9", a scris europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, pe Facebook.

Siegfried Mureşan a anunţat că membrii Comisiei JURI vor trimite preşedintelui PE, David Sassoli, o scrisoare prin care îl vor informa de decizia luată.

"Decizia finală a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb şi candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă. JURI va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care-l va informa că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene. Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice, nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD şi al Vioricăi Dăncilă", a scris  Mureşan pe Facebook.

Rovana Plumb a transmis luni o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deţinute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există. "Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menţionat în declaraţia de avere, anumite acţiuni la o companie (Grupul verzilor) şi cazul de corupţie în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupţie sunt în afara competenţei JURI şi ar trebui ridicate în timpul audierilor; informaţii suplimentare vor fi cerute despre împrumut şi acţiuni", potrivit documentului Comisiei JURI.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021. La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate”, apare suma de 800.000 lei, plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o, printr-o scrisoare, pe Viorica Dăncilă miercuri, la consultări, pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Citit 674 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.