Alexandru Cumpănaşu, pus sub acuzare de DNA
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Alexandru Cumpănaşu, pus sub acuzare de DNA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Constanța pentru fraudă, după ce ar fi mințit că deține diplomă de studii superioare atunci când a accesat un post de expert într-un proiect european derulat de SNSPA, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare pentru fraudă, după ce ar fi mințit în privința studiilor, pentru a lucra, ca expert, într-un proiect european (SIPOCA) derulat de Ministerul Dezvoltării, implementat în parteneriat cu SNSPA. În luna septembrie a acestui an, SNSPA a decis să verifice legalitatea angajării lui Cumpănașu în cadrul proiectului SIPOCA, pentru a clarifica situația privind studiile lui. La acea vreme, Cumpănașu a semnat un document potrivit căruia deține studii superioare. În funcție de rezultate, SNSPA a anunțat că vor fi luate măsurile legale impuse. Verificările SNSPA au fost dispuse după ce, în spațiul public, au apărut mai multe controverse privind studiile lui Cumpănașu. În declarația de avere publicată pe site-ul Biroului Electoral Central înainte de alegerile pentru președinție, Cumpănașu figura cu 66.762 lei de la SNSPA.

Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, transmite şi G4Media citând surse apropiate parchetului anticorupție. Potrivit sursei citate, Alexandru Cumpănașu nu a răspuns la apeluri pentru a i se cere o reacție.

În declarația de avere publicată cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a declarat că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare. Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației. Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el, mai scrie G4Media. Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.

Cumpănașu a ajuns să fie cunoscut pe plan național după crimele de la Caracal, în urma cărora Alexandra Măceșanu, rudă cu el, și Luiza Melencu au fost ucise de Gheorghe Dincă. De altfel, mesajele sale politice făceau referiri aproape în exclusivitate la evenimentele din județul Olt.

Citit 1798 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.