Primele condamnări în dosarul ”Colectiv”

Primele condamnări în dosarul ”Colectiv”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, luni, primele condamnări în dosarul "Colectiv". Astfel, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului "Colectiv" la 11 ani şi opt luni fiecare. Pedepse spre maximum au primit şi cei doi pompieri care au verificat clubul - nouă ani şi două luni de închisoare. De asemenea, firmele Colectiv SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost condamnate la plata a 4,7 milioane de lei, scrie digi24.ro.

Iată toate pedepsele pe care le-au decis judecătorii: Cristian Popescu-Piedone - fost primar al Sectorului 4 - opt ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul "Colectiv"; Anastasescu George Alin - patron "Colectiv" - 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare; Mincu Costin - patron "Colectiv" - 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare; Gancea Paul -Cătălin - patron "Colectiv" - 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare; Radu Antonina - pompier ISU - nouă ani şi două luni de închisoare cu executare; Matei George-Petrică - pompier ISU - nouă ani şi două luni de închisoare cu executare; Iofciu Aurelia - angajată Primăria Sector 4 - opt ani de închisoare cu executare; Ganea Luminiţa Larisa - consilier superior Primăria Sector 4 - şapte ani de închisoare cu executare; Moţoc Sandra Ramona - referent superior Primăria Sector 4 - trei ani de închisoare cu suspendare; Niţă Daniela Ioana - patron firmă de artificii - 12 ani şi opt luni de închisoare cu executare; Niţă Cristian Mihai - patron firmă de artificii - trei ani şi şase luni de închisoare cu executare; Zaharia Viorel - pirotehnist - nouă ani şi opt luni de închisoare cu executare; Moise Marian - pirotehnist - zece ani de închisoare cu executare; Clubul Colectiv SRL - 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă şi confiscarea sumei de 62.298 de lei; Golden Ideas Fireworks Artists SRL - 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă; SC Noran Prompt Serv SRL - confiscarea sumei de 147.133 de lei. Decizia nu este definitivă.

Ce s-a întâmplat în clubul "Colectiv"

64 de vieţi au fost curmate în mod groaznic în cea mai mare tragedie care a lovit România după Revoluţie. Peste 300 de oameni au răspuns pe 30 octombrie 2015 invitaţiei trupei "Goodbye to Gravity", care îşi lansa atunci noul album. O noapte care părea o simplă ieşire în club cu prietenii s-a transformat într-o tragedie care a şocat o ţară. Filmul făcut public în urmă cu aproximativ două luni arată imagini cutremurătoare, cu oameni arşi întinşi pe asfalt, strigând după ajutor, cu echipe de intervenţie dezorientate şi prost dotate şi cu victime transportate pe tărgi improvizate.

Imediat după tragedie, principala grijă a autorităţilor a fost aceea de a salva aparenţele cu orice preţ. Iar preţul a fost plătit, din păcate, în vieţi omeneşti pierdute, deşi ar fi putut fi salvate, în chin şi în durere inutilă. Ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, declara în presă că răniţii primesc toate îngrijirile de care au nevoie şi că România este pregătită să aibă grijă de marii arşi. În realitate, răniţii cu arsuri grave erau trataţi în aceleaşi saloane insalubre pe care le ştim în spitalele din România, fără a beneficia de toate îngrijirile necesare în astfel de cazuri. A trecut un timp nepermis de lung până când autorităţile au recunoscut că sunt total depăşite de situaţie şi s-a solicitat sprijin extern. Acest lucru a însemnat salvarea pentru unii dintre răniţii ajunşi în spitale moderne din vestul Europei.

Pe mulţi, însă, nu arsurile sau gazele toxice inhalate în timpul incendiului sunt cele care i-au omorât, ci bacteriile luate în spitalele româneşti unde ar fi trebuit să fie vindecaţi.

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.