Licitație de 1,67 miliarde de lei pentru litoralul românesc

Licitație de 1,67 miliarde de lei pentru litoralul românesc
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a lansat, pe platforma SICAP, o licitație în valoare de 1,67 miliarde de lei, pentru reabilitarea unor părți din litoralul românesc, în zonele Costinești, Olimp, Venus-Aurora și Mangalia-Saturn.

Potrivit anunțului, sunt avute în vedere lucrări la componente ale sistemului de protecție costieră, pentru reducerea eroziunii și pentru asigurarea unui grad corespunzător de protecție a plajelor, care, în unele zone au dispărut ca urmare a eroziunii.

„Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești, protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Olimp, protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Jupiter-Neptun, protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre in zona Mangalia-Saturn, protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona 2 Mai, din cadrul proiectului Reducerea eruziunii costiere, aza II (2014-2020)”, se arată în anunțul de pe SICAP, potrivit Mediafax.

În cadrul proiectului se vor face, între altele, lucrări de înnisipări artificiale a plajelor și lucrări de demolare/construcție/reabilitare a structurilor costiere pentru toate loturile.

Valoarea totală estimativă a proiectului este de peste 1,67 miliarde de lei, fără TVA, iar contractul este împărțit în șase loturi.

Termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitația care va fi una deschisă este 31 martie 2020, ora 15,00.

Apeluri repetate din partea specialiștilor

În ultimii ani, specialiștii au avertizat în mai multe rânduri că în condiţiile în care nu se iau măsuri urgente de către autorităţile responsabile, apa Mării Negre va avansa circa 40 de metri înspre ţărm, iar unele plaje care acum sunt pline de turişti pur şi simplu vor dispărea ca urmare a eroziunii costiere. În Mamaia, media anuală de erodare este de doi-trei metri.

În Eforie Nord, spre sud, în ultimii 20 de ani s-au erodat circa 50 de metri. Cu excepţia staţiunii Saturn, nici plajele din sud, precum cele din Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia nu stau mai bine. Acestea se erodează încet şi sigur.

În schimb, în Eforie Sud, Costineşti şi Tuzla se erodează faleza. Nici ţărmurile de la nord de Capul Midia nu stau mai bine, scria recent, într-o analiză, radio-actualitati.ro.

Citit 2209 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2019 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.