Pilonul II de pensii nu e doar un business

Pilonul II de pensii nu e doar un business
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

CNS Cartel ALFA solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, după ce guvernul PNL a anunţat că vrea să majoreze procentul virat la Pilonul II de pensii, sindicaliştii subliniind că acest pilon nu este „doar un business, ci un sistem de protecţie socială”.

„Guvernarea PNL şi-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerinţelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilităţii de a opta între Pilonul I şi Pilonul II; creşterea procentului virat la Pilonul II. În esenţă, se doreşte mărirea părţii din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporţională a pensiei publice, fără însă a garanta obţinerea vreunui beneficiu de câtre salariaţii care cotizează la sistem”, conform unui comunicat de presă al confederaţiei sindicale.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât al unei dezbateri cu partenerii sociali şi societatea civilă, cât şi al unei analize pe baza unor date şi simulări concrete. „Argumentele bazate pe panică (“Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent” - Violeta Alexandru) sau afirmaţiile false şi jumătăţile de adevăr (“numărul persoanelor active descreşte simţitor” „Pilonul II este un sistem corect”) indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii.

Cu alte cuvinte, Guvernul nu înţelege scopul social al acestui sistem şi, prin măsurile pe care le propune, susţine doar unul dintre actorii acestuia: businessul administratorilor”, conform sursei citate.

Sindicaliştii spun că niciunul dintre sistemele de pensii obligatorii nu este perfect. „Sistemul public de pensii de tipul “pay-as-you-go” este un sistem stabil, bazat pe solidaritate intra- şi inter-generaţională, care permite o distribuire echitabilă a veniturilor populaţiei la bătrâneţe şi reprezintă în acelaşi timp un macro-stabilizator în caz de criză financiară, aşa cum s-a demonstrat în 2008. Acest sistem este însă vulnerabil la evoluţiile demografice şi la fenomenele de pe piaţa muncii, precum munca informală sau creşterea segmentului de lucrători atipici etc. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o garanţie a accesului la un nivel decent de pensie. Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor de la bătrâneţe din cauza riscurilor pieţelor de capital în situaţii de criză şi beneficiile scăzute, aşa cum s-a dovedit în ţările în care sistemul are o vechime mai mare”, precizează sursa citată.

Sindicaliştii mai susţin şi că, în prezent, nu există nicio obligaţie legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat.

Citit 1413 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2020 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.