Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
2 comentarii

Până luni, 9 martie, la nivel naţional, au fost confirmate 17 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 17 care au contactat virusul, cinci sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. Cele 12 persoane purtătoare ale virusului şi internate în spitale de boli infecţioase din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Craiova au starea generală de sănătate bună, iar pacienţii în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizaţi cu atenţie.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul. Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, scăderea faţă de ultima statistică fiind datorată ieşirii din izolare a unui număr însemnat de persoane, ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Au fost prelevate şi analizate 1.010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecţia cu COVID-19 ori ale persoanelor care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu acest virus. Dintre acestea, 995 au ieşit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.

Reamintim că, printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, începând cu data de 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii. Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile de sănătate publică locale. Această decizie este valabilă până la data de 31 martie, pe întreg teritoriul naţional, şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

„Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Alte decizii, care vor fi luate în urma desfăşurării şedinţelor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vor fi aduse la cunoştinţa publicului în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul de presă emis de Grupul de Comunicare Strategică.

Citit 1857 ori Ultima modificare Luni, 09 Martie 2020 21:24

2 comentarii

 • postat de Gheorghe Vintilă Marți, 10 Martie 2020 01:12 185.220.101.*** Link la comentariu
  0
  1

  Câtă isterie provocată de un virus care ne-a mai bântuit!
  Școli închise, carantină, izolare la domiciliu, izoleta ...
  Interzicem și transportul în comun? Mersul pe jos e sănătos, bașca, e frumos afară.
  10 persoane în magazin, 1 la coadă, limitarea accesului în mall-uri, facem?
  Ar trebui instiuită carantnă pentru prostie!

  Raportează
 • postat de Sandu Decebalus Marți, 10 Martie 2020 00:55 213.233.103.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pentru 17 persoane gripate, din România, s-a creat toată isteria asta?

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro