10-20 la sută dintre cei care s-au întors în ţară ar fi putut fi infectaţi

10-20 la sută dintre cei care s-au întors în ţară ar fi putut fi infectaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Statistici, după ce 200.000 de români au revenit din străinătate


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru (foto), afirmă că aproximativ 10-20 la sută dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi fără a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot exista până la 1.000 de bolnavi asimptomatici, "care pot fi foarte buni transmiţători" ai bolii. Ministrul a afirmat că înainte de Paşte sunt aşteptaţi încă 200.000 de români din străinătate.

Întrebat câte persoane  din populaţia României ar putea fi infectate, faţă de raportările oficiale, în condiţiile în care studiile arată că există persoane care nu prezintă simptome dar care sunt contagioase, ministrul Sănătăţii spune că la Suceava pot exista până la o mie de bolnavi care, fără a prezenta simptome, transmit boala.

"Putem prognoza sau estima. De exemplu, la Suceava, putem prognoza că 6-700, până într-o mie de cazuri, sunt cele care nu sunt diagnosticate, având forme asimptomatice sau forme foarte uşoare şi pot fi foarte buni transmiţători. În contextul în care suntem în acest moment, să spunem un 10-20 la sută din cei care au venit pot fi cei care sunt infectaţi şi care nu au simptome. Având în vedere când au venit, este acea perioadă de 14 zile. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum", a afirmat Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Digi 24.

Tătaru a spus că în ultima perioadă au intrat în ţară 200.000 de români şi că autorităţile se aşteaptă ca încă pe atât să se întoarcă acasă până la Paşte. "Au venit peste 200.000 de conaţionali până în acest moment şi ne aşteptăm la încă 200.000 până în sărbătorile pascale", a afirmat ministrul Sănătăţii. Acesta a precizat că, prin lipsa lor, românii din străinătate pot limita răspândirea virusului.

În prezent, capacitatea de testare între 1.500 şi 2.000 de persoane pe zi, iar autorităţile fac demersuri pentru creşterea acesteia. "Sperăm să mergem spre 2.000-2.500 săptămâna viitoare", a precizat ministrul. El a spus că se poate ajunge până la 4.000 de persoane testate, dacă se recurge la testele rapide, dar a precizat că Italia a renunţat la acestea.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că trebuie respectate măsurile de izolare voluntară la domiciliu, distanţare socială, normele de igienă, trebuie evitate persoanele care prezintă semnele unei infecţii respiratorii. "Dar izolarea rămâne de bază", a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că 184 de cadre medicale sunt infectate. "În acest moment, avem 1.650 de paturi de ATI şi la spitalele judeţene ne putem duce, cu toate rezervele pe care le avem, spre 4.000 de paturi. Aceste paturi nu sunt toate de terapie intensivă la un standard superior. Rămâne să le utilăm pe cele care nu au cu ventilatoare şi monitoare de funcţii vitale", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Cornavirusul face din ce în ce mai multe victime [detalii]

Citit 1363 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2020 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.