Traian Băsescu: ”E posibil să ne fie frică să ieșim pe stradă”

Traian Băsescu: ”E posibil să ne fie frică să ieșim pe stradă”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Europarlamentarul Traian Băsescu, fost preşedinte al României, susține că "grupările țigănești de tip mafiot" au revenit în țară și par să nu respecte legile, iar dacă Ministerul de Interne nu acționează este posibil ca peste șase luni să ne fie frică să ieșim pe stradă.

"Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au autoatribuit le împing la acte de violenţă greu de imaginat în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe, specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa, prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ele cu dezinvoltură pe meleagurile natale, după ce s-au specializat în Europa", a scris fostul președinte, pe o rețea de socializare.

Într-un lung comentariu pe această temă, el mai spune că "grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa, cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori. Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe".

Băsescu cere Ministerului de Interne să ia cât mai repede măsuri pentru a gestiona situația. "Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupările infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranței cetăţeanului. Dacă Ministerul de Interne va continua să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil ca peste şase luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea intunericului sau ne fie teamă să ne părăsim ziua locuinţa, de frica spărgătorilor", a avertizat el.

Băsescu mai face o pledorie pentru intervenția în forță a Poliției și a Jandarmeriei. "Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuşi a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporțional la violenţa infractorului. Iar infractorul nu stă pe loc, pentru ca statul să-i răspundă proporţional. Ori mai loveşte odată, ori fuge şi lasă statul fără răspuns", afirmă Băsescu.

Citit 1145 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iunie 2020 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.