Procesele se pot desfășura online

Procesele se pot desfășura online
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat, vineri, că, odată cu intrarea în vigoare, pe 2 mai, a Legii privind unele măsuri în domeniul Justiţiei pe timpul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale se vor putea desfăşura online.

"Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză", arată Ministerul.

”În procesele civile - când este posibil, cu acordul părţilor, instanţele pot hotărî ca şedinţele de judecată să se desfăşoare fără participarea fizică a părţilor în sala de judecată, în format videoconferinţă. În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferinţă, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziţii nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpaţi minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească şi şedinţele de judecată declarate nepublice.

Noile dispoziţii se aplică pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

Citit 823 ori Ultima modificare Vineri, 07 Mai 2021 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.