România nu exploatează resursele suplimentare de gaze

România nu exploatează resursele suplimentare de gaze
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Situaţia de acum din piaţa energiei din România este cauzată, pe lângă contextul european, de lipsa investiţiilor în capacităţi noi de producţie, dar şi de faptul că, deşi avem resurse suplimentare de gaze, acestea stau blocate din cauza legislaţiei, a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un interviu pentru Agerpres.

Povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale este cea care descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare.

Verchere spune că preţurile ridicate la gazele naturale nu se reflectă în rezultatele companiei, din cauza impozitării extrem de ridicate. În 2021, rata efectivă de impozitare a producţiei de gaz a fost de 47%, iar OMV Petrom a virat la bugetul de stat suma-record de 12,3 miliarde de lei.

Totodată, oficialul OMV Petrom consideră că scăderea producţiei de gaze a companiei nu a avut niciun impact asupra preţurilor, care au urmat tendinţa pieţei internaţionale. Soluţia pentru asigurarea energiei pentru România o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, a subliniat ea, precizând că OMV Petrom a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu aceste zăcăminte.

”În acest context european mai larg, piaţa energiei din România este influenţată negativ şi de lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie. În plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite şi evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil”, a adăugat Christina Verchere.

Citit 434 ori Ultima modificare Joi, 03 Februarie 2022 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.