Coaliția de guvernare a creionat „ajustările” energetice

Coaliția de guvernare a creionat „ajustările” energetice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a anunțat pe Facebook că le-a propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, susținând că măsura "ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu". Acesta a afirmat că propunerea sa a fost validată în ședința coaliției, astfel că în perioada imediat următoare Guvernul va avea discuții cu Comisia Europeană și cu marile companii distribuitoare de carburanți "pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”.

Totuși, înainte de o decizie finală, se mai așteaptă o analiză în acest sens a Ministerului Finanțelor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a tras, deja, concluziile: "Cred că o înjumătățire a accizei va avea un efect benefic asupra inflației, fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru, ar scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că preţul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse".

În plus, și ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale. Și în acest caz, ar urma ca măsurile să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale.

Citit 589 ori Ultima modificare Marți, 22 Februarie 2022 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.