Vouchere sociale pentru persoanele vulnerabile

Vouchere sociale pentru persoanele vulnerabile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind acordarea de vouchere sociale persoanelor vulnerabile pentru compensarea unei părţi din cheltuielile cu hrana, măsură cuprinsă în pachetul economico-social "Sprijin pentru România".

Astfel, în şedinţa Executivului a fost adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, declara vineri că valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde de lei, precizând că lista de beneficiari finali cuprinde circa 2.861.000 de persoane. "Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde de lei şi jumătate din aceşti bani sunt din fonduri europene. Numărul estimat, lista de beneficiari finali, după evidenţele care sunt acum la Casa de Pensii şi Agenţia Naţională de Plăţi Sociale, este undeva în jur de 2.861.000 de persoane. Lista, mecanismul pe care l-am propus şi pe care sperăm să îl aprobe Guvernul, aceste liste de beneficiari aflaţi în evidenţele caselor de pensii şi mai apoi cei aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Plăţi Sociale sunt transmise la Ministerul Fondurilor. Acesta va fi cel ce va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale şi mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reţeaua pe care o au emitenţii de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie", explica Boloş.

El anunţa că, în acelaşi timp, va începe procesul de distribuire a cardurilor, dar va dura o perioadă până când acestea vor ajunge la beneficiari. Voucherele sociale vor avea o valoare de 250 de lei și vor fi distribuite o dată la două luni - asta prevede proiectul de Ordonanță de urgență. Acestea ar urma să fie distribuite pe un card, de la 1 iunie. În categoria de persoane care beneficiază de voucherele sociale de 250 de lei intră vârstnicii cu o pensie mai mică de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilități, dar și familiile care au venituri mici.

În plus, pe agenda şedinţei de guvern de luni a figurat şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Citit 999 ori Ultima modificare Luni, 09 Mai 2022 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.