Dispută reluată, pe tema asistenței medicale de urgență

Dispută reluată, pe tema asistenței medicale de urgență
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că proiectul care prevede că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a rămas „în stand-by” și a susținut că el a fost deschis la dialog, dar nu a avut interlocutor.

„Nu putem să preluăm atribuțiile Ministerului Sănătății și să le transferăm altui minister care are cu totul și cu totul alte atribuții. (…) Din păcate, eu n-am avut interlocutor. Am fost deschis la dialog. Eu dialog pe Facebook eu nu prea fac. Singurele remarci au fost pe Facebook sau interviuri ale domnului Arafat care singur în birou se intervieva”, a afirmat Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a susținut că nu poate fi schimbat rolul ministerelor. „Nu putem schimba rolul ministerelor, de exemplu, să venim noi cu o lege de organizare a Ministerului Sănătății care să se ocupe de salvarea pe mare. Nu cred că astfel de abordări sunt constructive și cred că toată lumea a înțeles punctul de vedere al ministerului”, a subliniat Rafila.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, s-a poziționat din nou, vineri, împotriva cedării coordonării asistenței medicale de urgență către Ministerul Sănătății, așa cum dorește ministrul Rafila. „Finanțarea este din partea a două ministere – Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și, dacă unul se retrage, celălalt nu face față. Pe partea de coordonare operațională, conform legii este Departamentul pentru Situații de Urgență. Vreau să amintesc că DSU, chiar dacă este în interiorul Ministerului Afacerilor Interne, are o Direcție generală de urgențe medicale, condusă de un medic, de un medic adjunct și are unele servicii – serviciul de formare, serviciul de strategie, serviciul de monitorizare și coordonare”, a afirmat Raed Arafat, la un eveniment organizat de Ziua Internațională a Medicinei de Urgență.

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea, iar asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către DSU. Ministrul Alexandru Rafila a acuzat că nu a fost informat despre acest proiect și a susţinut că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Arafat, ci cu activitatea medicală, finanţată de MS. ”Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a spus Rafila.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, ulterior, precizări în legătură cu proiectul supus dezbaterii publice care vizează reorganizarea MAI. ”Atribuţiile DSU şi ale Ministerului Sănătăţii nu interferează”, au transmis reprezentanţii DSU.

Citit 612 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2022 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.