32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Se împlinesc 32 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității - Mineriada din 13-15 iunie 1990, când manifestațiile împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu au fost reprimate cu violență de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor chemați din Valea Jiului, scrie un dosar realizat de Hotnews.

Au murit împușcați patru oameni, iar alți 1.388 au fost răniți, spun procurorii, însă datele sunt contestate de către asociațiile victimelor mineriadelor. Ce s-a întâmplat cu Dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii? Nimic!

Cronologia evenimentelor

În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritățile au intervenit în forță pentru a împrăștia demonstranții aflați de 52 de zile în Piața Universității. În cursul zilei s-au înregistrat ciocniri violente între manifestanți și poliție. Seara, la televiziunea publică, s-a citit un comunicat al președintelui Ion Iliescu: "Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii, pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apară democrația atât de greu cucerită."

Câteva garnituri de mineri au plecat din Valea Jiului și au ajuns în București, unde, timp de două zile, au recurs la acte de o violență extremă împotriva protestatarilor, a studenților și a oricărei persoane suspecte că "subminează democrația". Minerii, conduși de Miron Cozma, au atacat și devastat sediile partidelor istorice și ale ziarului "România Liberă", agresand mii de bucureșteni pentru simplul fapt că erau studenți, purtau ochelari și barbă sau se aflau în clădirea Universității. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânși la Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru "atitudinea de înalta conștiința civică".

Niciun vinovat, după 32 de ani

În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului, pentru refacerea anchetei, iar soluția a generat un val de nemulțumire în rândul părților civile din dosar, care au acuzat atunci "injustiția". Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ale acestora. Pe 10 decembrie 2020, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii. Astfel, la mai bine de 30 de ani de la evenimente, dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Citit 870 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 14:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.