România, pe ultimul loc la competitivitate digitală

România, pe ultimul loc la competitivitate digitală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

România a rămas pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) la competitivitatea digitală, arată rezultatele Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2022, care urmărește progresele digitale înregistrate în statele membre, în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi și serviciile publice digitale.

"România a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, dar își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4)", se arată în raportul de țară pe 2022.

România are rezultate relativ bune în ceea ce privește conectivitatea, aceasta reprezentând dimensiunea pentru care obține cel mai bun punctaj. Proporția utilizării serviciilor de acoperire de bandă largă fixă de cel puțin 100 Mbps (57%) și prin rețelele fixe de foarte mare capacitate (87%) depășește media UE. Acest lucru este, de asemenea, important având în vedere obiectivul deceniului digital de acoperire în proporție de 100% a tuturor gospodăriilor prin rețelele de gigabiți până în 2030.

Cu toate acestea, nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale. Această situație este agravată și mai mult de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

Citit 527 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2022 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.