Cum ne poate ”cumpăra statul cu banii noștri”

Cum ne poate ”cumpăra statul cu banii noștri”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un nou plan de naţionalizare a Pilonului 2 este în lucru în Ministerul Finanţelor, susţine deputatul USR Claudiu Năsui, care adaugă că acest proiect ar avea şi sprijinul PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis.


"Vor să ia contribuţia românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizaţi lunar. Se lucrează la mai multe scenarii (...) Diferenţa este că acum au şi susţinerea domnului Iohannis şi, deci, a PNL. De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceştia", precizează Claudiu Năsui, conform unui comunicat USR.
Fostul ministru al Economiei adaugă că primul demers va fi acuzarea administratorilor de fonduri din Pilonul 2 de faptul că ar fi "pierdut banii românilor”.
Conform aceleiaşi surse, "următorul pas va consta în folosirea ASF, care va face totul pentru ca administratorii de fonduri să închidă prăvălia" şi să plece din România. "Evident, niciunul dintre cei care vorbesc despre cum «de la lună la lună, dispar bani din acel pilon» nu spun că randamentele la Pilonul 2 scad din cauza creşterii dobânzilor. Fondurile de Pilon 2 sunt pline de titluri de stat (pentru că aşa obligă statul), iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc", mai precizează USR.
"După care vor veni tot ei - PSD şi PNL - să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că «iată, a eşuat privatul şi tot statul trebuie să vină să vă salveze». (...) Miza e să pună mâna pe cei 3,75% din CAS care merg acum spre Pilonul 2, singura pensie care este cu adevărat contributivă şi a românilor. Se discută şi să împartă contribuţia în 1% şi 2,75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2,75%. Practic, ne-ar cumpăra cu banii noştri", a adăugat fostul ministru al Economiei.
Joi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că „nu există nici în lucru și nici în intenție vreo astfel ordonanță de urgență”, după afirmațiile lui Năsui. „Este un fake news de la cap la coadă”, a spus Câciu, pentru Economedia. Totuși, miercuri seară, ministrul Muncii, Marius Budăi a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii.

Citit 421 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2022 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.