Eurostat - Fruntași la scumpirile la energie electrică

Eurostat - Fruntași la scumpirile la energie electrică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preţurile la energie electrică pentru consumatorii casnici au crescut în prima jumătate a anului în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, însă românii se află în ”plutonul fruntaș” al majorărilor de prețuri, rezultă din datele furnizate de Eurostat.

În România, preţurile la energie electrică s-au majorat cu 55 la sută faţă de prima jumătate a anului trecut. Ca nivel al scumpirilor am fost devansați doar de Cehia (+62 la sută), Letonia (+59 la sută) și Danemarca (+57 la sută).

Singurele ţări din UE care au înregistrat scăderi ale tarifelor au fost Olanda (-54 la sută), Slovenia (-16 la sută), Polonia (-3 la sută), Portugalia şi Ungaria (-1 la sută). În cazul primelor trei, scăderile sunt determinate de subvenţiile acordate de Guvern, în timp ce în Ungaria tarifele sunt reglementate de stat.

În medie, în UE, tarifele au crescut de la 22 euro pe 100 kWh în 2021 la 25,3 euro pe 100 kWh în semestrul întâi 2022.

Preţurile angro la energie au crescut puternic la nivelul Europei, costurile de distribuţie şi furnizare fiind influenţate de situaţia geopolitică şi de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.  

Citit 667 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2022 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.