România are extrem de puține adăposturi de protecție civilă

România are extrem de puține adăposturi de protecție civilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub 3% dintre români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru, conform informațiilor colectate de publicația constănțeană Info Sud-Est de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară. De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost.

Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

Info Sud-Est a inventariat numărul „buncărelor” din România, capacitatea acestora, când au fost reabilitate ultima dată, ce utilități au și ce primării au alocat bani în 2022 pentru renovarea și amenajarea acestora, în contextul războiului din Ucraina. Astfel, județele Ialomița, Sălaj, Vaslui și Vrancea au o capacitate de adăpostire sub 0,5%. Între județele cu 0,5-1% capacitate de adăpostire se numără Alba, Călărași, Sibiu, Tulcea și Suceava. Între 1-2% capacitate se numără 19 județe, între 2-3% capacitate sunt Gorj, Argeș, Constanța, Prahova și Caraș-Severin, între 3-4% se află Satu Mare, Galați și Brașov, între 4-5% regăsim Brăila, Dolj și Cluj, iar județul Ilfov are o capacitate de 14,4%.

Citit 647 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.