Chirurgia și medicina de urgență, mai puțin atractive pentru rezidenți

Chirurgia și medicina de urgență, mai puțin atractive pentru rezidenți
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Majoritatea posturilor rămase neocupate scoase la concurs la sesiunea extraordinară a rezidenţiatului care a avut loc duminică sunt în specialităţile chirurgicale şi medicina de urgenţă, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care şi-a exprimat speranţa ca aceia care le vor ocupa să nu o facă doar temporar, ci să-şi termine pregătirea şi să profeseze în aceste domenii.

„Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste posturi şi sunt specialităţi care au posturi mai numeroase neocupate, locuri şi posturi ca să fim corecţi, adică există şi două situaţii în care sunt două spitale care au posturile deja anunţate ca şi loc de muncă. Majoritatea celor rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale: 99 la domeniul chirurgie, peste 40 la ortopedie. Un lucru care ne preocupă şi sperăm să schimbăm această situaţie este legat de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicină de urgenţă nu au fost ocupate. E clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultate, pentru că este o specialitate dificilă”, a afirmat Rafila, într-o declaraţie făcută la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Carol Davila” din Bucureşti.

El a precizat că la medicina de familie sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere, menţionând că, prin noul contract-cadru care se va lansa în curând, se vor îmbunătăţi veniturile şi atractivitatea profesională pentru această specialitate.

Totodată, ministrul Sănătății a adăugat că se face un efort „consistent” în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru dotarea şi reabilitarea cabinetelor de medicină de familie și a subliniat importanţa stabilizării pe post. „Cred că e important acest lucru - stabilizarea oamenilor şi încrederea că îşi pot desfăşura activitatea profesională într-un mediu favorabil din punct de vedere profesional şi cu un confort material corespunzător”, a explicat Rafila.

La rândul său, rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a afirmat că, după o perioadă în care majoritatea concursurilor de admitere şi rezidenţiat s-au desfăşurat la Romexpo, examenul a fost organizat de această dată la sediul universităţii, iar absenţele sunt puţine, practic doar 4% dintre candidaţi nu s-au prezentat la concurs.

Nu în ultimul rând, prorectorul Cătălina Poiană a completat că organizarea acestei sesiuni a fost foarte bine venită, exprimându-şi speranţa ca toate cele 628 de locuri şi posturi scoase la concurs să fie ocupate.

Citit 514 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2023 15:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.