România încă așteaptă intrarea în Spațiul Schengen

România încă așteaptă intrarea în Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aderarea României la Spaţiul Schengen nu se află pe agenda ultimului Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) sub președinția Suediei, programat în această săptămână (8-9 iunie), în Luxemburg. Cu toate acestea, Comisia Europeană a dat asigurări recent că aderarea României la spațiul european de liberă circulație rămâne o prioritate şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru o decizie favorabilă țării noastre în 2023.

În prezența miniștrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de Interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, joi și vineri va avea loc, la Luxembourg, ședința Consiliului JAI. Pe agenda provizorie a consiliului figurează doar o discuţie despre situația generală a Spațiului Schengen, pe baza raportului pe 2023 al Comisiei Europene privind starea zonei de liberă circulaţie, cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni.

"Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale, observăm, din ordinea de zi prezentată, că pe 8 iunie se va dezbate chestiunea Schengen cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni. Lipsește, însă, cu desăvârșire de pe ordinea de zi cea mai importantă decizie pe care trebuia să și-o asume Consiliul JAI, și anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria", a atras atenția europarlamentarului Eugen Tomac.

Ulterior, de la 1 iulie, preşedinţia Consiliului UE va fi preluată de Spania.

Citit 646 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.