Premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul

Premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni, după-amiază, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de premier, momentul ales fiind după ce liderii sindicali din Educație au precizat că greva generală a fost suspendată. În opinia lui Nicolae Ciucă, "fără lipsă de modestie, am asigurat stabilitatea țării". Fostul premier a mai arătat că, în urmă cu două săptămâni, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției, și-au asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, ci doar după încheierea conflictului din Educație.

"Am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ pentru a acoperi doleanțele dascălilor. Ca atare, considerat acest conflict ca fiind încheiat, a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru. Astfel, au început procedurile pentru rocada guvernamentală, iar până la învestirea noului Guvern vom avea unul interimar", a mai spus președintele liberal.

După anunțul public, Nicolae Ciucă a plecat către Palatul Cotroceni pentru a formaliza demisia din funcție. Marți, 13 iunie, ar urma să aibă loc consultări, la Cotroceni, pentru formarea noului cabinet, au declarat pentru G4Media.ro surse din coaliție. După negocieri, președintele Klaus Iohannis va nominaliza un candidat la funcția de premier, cel mai probabil în persoana liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Miniștrii din noul guvern condus de Marcel Ciolacu ar urma să depună jurământul joi, 15 iunie, trecând rapid prin audierile din comisii și apoi de votul plenului Parlamentului, potrivit unor surse din PSD. Ulterior, viitorul premier Marcel Ciolacu ar urma să aibă, vineri, o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la care vor participa miniștrii actuali și viitori de Finanțe și Fonduri Europene, dar și Nicolae Ciucă.

Noul Guvern Ciolacu ar urma să aibă susținerea PSD, PNL și a minorităților naționale din Parlament, însă nu este clar dacă UDMR va rămâne la guvernare, decizia lui Kelemen Hunor depinzând de controlul asupra Ministerului Dezvoltării. De altfel, acesta din urmă a menționat, luni, că UDMR va ieşi de la guvernare dacă nu va primi Ministerul Dezvoltării și în viitorul guvern. "Sigur, am lăsat poarta deschisă, există loc de negociere. Fără Dezvoltare nu putem să mergem mai departe, dar se poate discuta, dacă colegii noştri doresc, despre Mediu", a mai precizat Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat că UDMR "nu s-a ridicat de la masa negocierilor", dar, în acelaşi timp, "poate fi împins pe scări".

Citit 624 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.