Premierul respinge reducerea TVA la produsele de bază

Premierul respinge reducerea TVA la produsele de bază
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O primă controversă publică între PSD și PNL în noul Guvern a apărut marți, când premierul Marcel Ciolacu a respins categoric propunerea ministrului liberal de Finanțe, Marcel Boloș, care a vorbit despre scăderea TVA la alimentele de bază. "Aud discuții despre scăderea TVA la alimentele de bază. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. Trebuie să ne uităm ce s-a făcut în trecut şi ce a funcţionat. Orice reducere la TVA a dus la o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp, în două săptămâni prețurile au fost la fel. Deci nu a funcţionat", a declarat, marți, Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Cu doar o zi înainte, Marcel Boloș anunțase o posibilă inițiativă de scădere a TVA la alimentele de bază. El a admis într-un interviu pentru Digi24 că nu a discutat ipoteza cu premierul Marcel Ciolacu și nici nu a prezentat un studiu de impact bugetar al acestei măsuri. Boloș a vorbit despre posibila scădere a TVA, care acum este de 9%, la alimente precum făină, ulei, unele sortimente de carne, unele legume sau produse lactate, iar soluția urma să fie discutată cu premierul Ciolacu. "Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA. N-am avut o discuție cu domnul premier. (...) Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cotă redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%", a arătat Boloș, la Digi24.

Între timp, Guvernul și retailerii lucrează la o listă de produse de bază, în acest moment fiind câteva propuneri, potrivit surselor economedia.ro. Printre produsele care ar putea fi prezente pe această listă se află pâine albă, telemea, lapte, mălai, făină, iaurt, ouă (cofrag de 10 bucăți), carne de pasăre și de porc, ulei, zahăr, legume și fructe (ardei gras, ardei capia, roșii, struguri de masă, pepene roșu, mere, prune, posibil fasole uscată) sau miere de albine.

Potrivit surselor guvernamentale, măsura de ieftinire ar urma să fie aplicată pe o perioadă limitată, de jumătate de an. Această schemă de reducere a adaosurilor comerciale se va aplica doar pentru procesatori și retaileri, nu şi pentru fermieri, mai spun sursele consultate de economedia.ro. În plus, la acest moment, retailerii s-ar fi răzgândit și doresc un act normativ și mai puțin un acord voluntar, precizând că este mai sigură o ordonanță de urgență care le va spune exact ce măsuri trebuie respectate.

Citit 463 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 18:21

1 comentariu

  • postat de romanii este naivi
    Marți, 27 Iunie 2023 20:12
    89.39.81.***
    cum sa accepte reduceri de tva? de unde plateste pensii speciale, mariri salariale in toate domeniile bugetare? ciolacu vrea ca privatii sa contribuie la campania electorala psd, sa scada preturi ca asa le-a spus el. nu a invatat nimic din lectia dragnea. oricum i-a fost apropiat....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.