Autoritățile își pasează răspunderea în cazul vârstnicilor maltratați

Autoritățile își pasează răspunderea în cazul vârstnicilor maltratați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei Judeţene (AJPIS) Ilfov, în cazul bătrânilor torturaţi în azile. El a arătat că este vorba despre oameni în vârstă, bolnavi şi vulnerabili, care, în loc să fie ajutaţi, au fost efectiv torturaţi.

"Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede. Şi îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS şi conducerea AJPIS Ilfov să fie destituite. Conducerea AJPIS Ilfov are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar, care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele, şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Deci anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS, la autorizare, imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea", a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, acesta i-a cerut ministrului de Interne să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme și a făcut apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi la conducerea Primăriei Sectorului 3 să-i destituie de urgenţă pe conducătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului locale pentru că "au atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizare financiară şi tehnică a contractelor încheiate".

"Vreau ca prioritate la toate autorităţile care au atribuţii de control o verificare în toată ţara a tuturor aceste centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. Să pună umărul Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, ANSVSA, ANPC", a mai spus Ciolacu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, a declarat că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASCP) din subordinea CJ nu are atribuții de control în centrele private care îngrijesc bătrâni și că acest control îl face Ministerul Muncii, prin AJPIS.

Citit 559 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iulie 2023 16:14

1 comentariu

  • postat de marr
    Vineri, 07 Iulie 2023 21:28
    86.124.200.***
    Isi Paseaza ...cat sa treaca Emotia/Valul reportaje TV . Dupa asta ... ' Business as usual ' .
    O treaba care o stiu si Privatii si organele controloare de Stat .
    Daca era Ordine si Lege pe Bune nu faceau ei ce faceau .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.