UPDATE. Luni începe Programul „Rabla Local”

UPDATE. Luni începe Programul „Rabla Local”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Programul ”Rabla Local” va fi lansat luni, 31 iulie, de la ora 10,00, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet. Prin acest program, românii își vor putea casa mașinile mai vechi de 15 ani și primi la schimb un voucher de 3.000 de lei, fără a fi nevoiți să cumpere o mașină nouă. „Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani, fără a fi obligat să cumpere un autoturism nou, poate casa mașina respectivă și primește un voucher de 3.000 de lei. Suma de 3.000 de lei este un efort de partajare între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală – 2.400 lei Ministerul Mediului și 600 lei Primăria”, a declarat Mircea Fechet.

Potrivit ministrului Mediului, prin acest program se alocă un buget de aproape un sfert de miliard de lei. Acesta a mai precizat că sunt înscrise 500 de primării în acest program. „Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind «Rabla Local», complementar programelor «Rabla» și «Rabla Plus». Sunt 500 de primării înscrise în acest program. Mă aștept să fie un succes cum au fost și alte programe ale AFM și românii să participe la acest program”, a mai spus Mircea Fechet.

Înscrierea în program

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului Rabla Local se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, începând de luni, 31 iulie 2023, ora 10,00, și până pe 31 august 2023, ora 16,30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.

„Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.

În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.

Un alt aspect important este că persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au încheiat contracte de delegare, prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM”, transmite instituția printr-un comunicat de presă.

După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.

După semnarea contractului de finanțare cu Primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu și 600 lei din bugetul local).

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Citit 896 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2023 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.