Mine plutitoare la Costinești, oameni înecați la Mamaia. Zi neagră pe litoralul românesc

Mine plutitoare la Costinești, oameni înecați la Mamaia. Zi neagră pe litoralul românesc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O explozie puternică s-a produs luni în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Primele date arată că este vorba despre o mină marină, iar la fața locului a intervenit o echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive.

„Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, iar marea este agitată. Va fi o intervenție dificilă. Este o operațiune cu grad ridicat de risc. (...) Aceste mine marine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, care a precizat că autoritățile urmau să restricționeze accesul turiștilor, zona de siguranță fiind de 150-200 de metri. Nu este primul incident de acest fel produs în apele teritoriale ale României, de la invazia Rusiei în Ucraina, arată hotnews.ro.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a declarat că în urma exploziei nu s-au înregistrat victime, iar turiștii au spus că zgomotul a fost extrem de puternic, similar celui produs atunci când se trage cu un tun de pe o fregată, așa cum au văzut la festivitățile de Ziua Marinei.

În plus, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica informaţiile potrivit cărora o a doua mină marină ar pluti în derivă în zona Costineşti. De altfel, în jurul orei 13,30, o navă puitor de mine a Forțelor Navale Române a ridicat ancora și a plecat în patrulare pe mare, de la Constanța la Mangalia, a declarat, la Digi 24, Corneliu Pavel. De asemenea, din dispoziția șefului Statului Major toată zona litoralului românesc va fi monitorizată și cu un elicopter Puma naval.

Tot luni, dar la Mamaia, șapte persoane care se aflau în staţiune au fost surprinse de curenţii puternici şi duse în largul mării, iar trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). "Chiar dacă intervenţia salvamarilor, a martorilor şi a echipelor de salvare a fost promptă şi victimele au fost extrase la mal în scurt timp, suntem profund îndureraţi să vă informăm că trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa", a transmis IGSU.

Potrivit sursei citate, una dintre persoane se află în stare gravă, fiind transportată la spital cu elicopterul SMURD, iar alte trei se aflau sub supravegherea atentă a medicilor. "Situaţiile s-au produs în staţiunea Mamaia, pe fondul valurilor mari şi al curenţilor puternici. Vă îndemnăm să vă informaţi cu privire la condiţiile de înot, să alegeţi zonele desemnate pentru scăldat şi să ascultaţi mereu sfaturile salvamarilor", a mai precizat IGSU.

Citit 744 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2023 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.