Klaus Iohannis, cu ocazia festivităților dedicate Zilei Marinei: „Am consolidat securitatea României”

Klaus Iohannis, cu ocazia festivităților dedicate Zilei Marinei: „Am consolidat securitatea României”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că securitatea României a fost consolidată şi că eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României vor fi continuate. "Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung", a spus şeful statului, la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a arătat că "recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră".

El a evidenţiat că România reprezintă un "centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic". Totodată, Klaus Iohannis a punctat că România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice.

Şeful statului a reiterat că, alături de ceilalţi aliaţi din NATO, România va continua să susţină Ucraina, cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace şi libertate. "Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, aliaţi şi ucraineni. În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul UE pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina", a mai declarat Iohannis.

În plus, șeful statului a arătat că prezenţa multor oameni la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei Române este emoţionantă și le-a transmis militarilor că au admiraţia şi recunoştinţa tuturor pentru devotamentul şi demnitatea cu care poartă drapelul României pe mările şi oceanele lumii.

Citit 576 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2023 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.