Într-o rară apariție publică, Crin Antonescu propune ”ipoteza” Eduard Hellvig

Într-o rară apariție publică, Crin Antonescu propune ”ipoteza” Eduard Hellvig
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu - unul dintre artizanii coaliției PSD-PNL sub numele de Uniunea Social-Liberală (USL), retras de ani buni din politică - spune că o candidatură la președinție a fostului șef al SRI, Eduard Hellvig, este "o ipoteză de luat în seamă".

Crin Antonescu - ale cărui apariții în spațiul public sunt foarte rare - a făcut aceste declarații într-un interviu acordat publicației "Gândul", întrebat despre o eventuală candidatură a lui Hellvig. "Nu știu dacă va candida, dar părerea mea este că e o ipoteză de luat în seamă. Nu știu, în primul rând, ce își dorește sau nu-și dorește el", a afirmat Antonescu.

În plus, fostul lider al PNL, dispărut brusc din politică în 2014, când a demisionat de la șefia PNL și a Senatului, iar USL s-a destrămat, a ținut să îl laude pe fostul șef al SRI, despre care a spus că are "o experiență excepțională". "E un om ale cărui principii, mai mult sau mai puţin respectate, (…) le cunosc. Sunt foarte în regulă. Şi e un om inteligent. Acum, ce vrea să facă mai departe? Şi mai ştiu că e tânăr (n.r. - 48 de ani). Ştii cât de tânăr? Dacă era judecător, îl scoteau la pensie", a mai spus Antonescu despre Eduard Hellvig, fost consilier personal al său.

În context, trebuie reamintit că Eduard Hellvig a anunţat, în data de 3 iulie, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), spunând atunci că "pietrificarea în funcţie nu este bună". "Este o cutumă greşită la noi ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi. Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas", spunea fostul director al SRI.

Eduard Hellvig a fost numit director al SRI în 2015 și este perceput ca un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, alături de care s-a aflat în campania prezidențială din 2014. Pe de altă parte, el a fost extrem de apropiat și de Crin Antonescu.

Demisia lui Hellvig a venit în contextul în care în România vor avea loc în 2024 alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Mandatul lui Hellvig s-ar fi încheiat, potrivit cutumei, odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis. Demisia lui a creat diverse scenarii și zvonuri pe scena politică, potrivit cărora acesta ar dori să revină în politică: fie înapoi în PNL, fie ar putea să înființeze o nouă formațiune politică, potrivit hotnews.ro.

Citit 897 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.