Asistență europeană de 34 milioane de euro, după seceta din 2022

Asistență europeană de 34 milioane de euro, după seceta din 2022
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a propus miercuri un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Asistenţa FSUE poate acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare. Operaţiunile de urgenţă şi de redresare pot fi finanţate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului.

"În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Miercuri, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorităţii bugetare, iar CE nu se poate antepronunţa cu privire la avizul acesteia. După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, CE va proceda la elaborarea deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenţei FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranşă.

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor şi reprezintă o expresie concretă a solidarităţii UE.

Citit 437 ori Ultima modificare Joi, 24 August 2023 06:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.