Două decese și 56 de răniți, după explozia de la stația GPL din Crevedia

Două decese și 56 de răniți, după explozia de la stația GPL din Crevedia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Exploziile de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia și care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, relatează Hotnews. Firma nu mai deținea deloc autorizația la incendiu, iar din 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Prima ipoteză privind cauza exploziilor în ancheta coordonată de procurorul Marius Iacob ar fi că deflagrația ar fi fost provocată de o țigară, în timp ce gazul era mutat dintr-o cisternă în alta, potrivit sursei citate.

Un raport al ISU întocmit în 2020 semnalează neregulile constatate la firma din Crevedia la controlul care a avut loc în acel an. Pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și nu era respectată distanța legală față de case și liniile de electricitate. Situațiile au fost semnalate către șapte instituții, potrivit unui document obținut în exclusivitate de Digi24.

Raportul ISU arată numeroase nereguli la firma respectivă. Pompierii care au mers în control în 2020 au găsit pompe neomologate pe care angajații firmei le foloseau ca să mute gaz dintr-o cisternă în alta. De asemenea, directorii companiei nu respectau normele de siguranță.

Cisternele și liniile de aprovizionare erau foarte aproape de liniile de electricitate și de casele oamenilor. Astfel, față de liniile de electricitate trebuiau să fie 10 metri, dar în realitate erau doar 6 metri. Față de case distanța ar fi trebuit să fie 8 metri, dar în realitate distanța era de doar 2,8 metri. În plus, pompierii au găsit pompe de combustibil care aveau scurgeri. Acestea au fost motivele pentru care a fost retrasă autorizația de securitate la incendiu.

După două luni de la ridicarea autorizației, pompierii au venit iar în control și a fost dispusă suspendarea activității firmei. În raport scrie că patronii au anunțat toate instituțiile statului că nu mai lucrează acolo. Neregulile au fost semnalate de pompieri către șapte instituții ale statului, printre care Primăria Crevedia, Consiliul Județean Dâmbovița, Prefectura Dâmbovița. După trei ani, a avut loc tragedia. 

Firma din județul Dâmbovița ale cărei rezervoare de GPL au explodat îl are ca patron pe fiul primarului din Caracal. Edilul a confirmat informația și, la un moment dat, a spus și că fiul său este deja în contact cu procurorii.

În zece ani, cifra de afaceri a acestei firme a crescut de 500 de ori.

Citit 461 ori Ultima modificare Duminică, 27 August 2023 17:13

1 comentariu

  • postat de Incendiul clasa C, se intervine cu autospeciala cu pulberi și azot.
    Duminică, 27 August 2023 17:38
    109.166.128.***
    La incendiu clasa C se intervine cu autospecială pompieri cu pulbere ABC și azot, aflată în dotarea celor de la Ploiești-rafinări. Intervenția cu apă, poate crea explozii în contact cu diferite materiale aflate în stare de topire, din cauza temperaturii înalte a arderi GPL-ului.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.