O echipă de experți a Comisiei Europene vine în portul Galați

O echipă de experți a Comisiei Europene vine în portul Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O echipă de experţi a Comisiei Europene (CE) va vizita România, în perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalităţile de sporire a capacităţii coridorului Dunării, anunţă CE printr-un comunicat, prezentat, joi, de Agerpres.

Comisia Europeană a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile din Ucraina, pentru a colabora îndeaproape cu ţări printre care România, Moldova şi Ucraina, în vederea îmbunătăţirii tranzitului şi a fluxului de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina de-a lungul culoarelor de solidaritate. Platforma funcţionează bine în ceea ce priveşte soluţiile practice de eliminare a blocajelor şi de accelerare a traficului pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin UE, ca alternativă la porturile de la Marea Neagră, după ce Rusia a părăsit Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră şi ameninţă transporturile de pe Marea Neagră.

"În cadrul activităţii platformei, o echipă de experţi a Comisiei Europene condusă de dl Michael Hager, şeful de cabinet al vicepreşedintelui executiv Valdis Dombrovskis, va vizita România (mai precis oraşele Constanţa şi Galaţi) în perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalităţile de sporire a capacităţii coridorului Dunării (în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanţa şi a canalului Sulina). Scopul acestei vizite este de a demonstra sprijinul acordat de UE României, recunoscând în acelaşi timp eforturile continue ale autorităţilor şi ale părţilor interesate în cadrul acestui demers complex", se menţionează în comunicat.

Programul include vizite la instalaţiile portuare şi reuniuni cu părţile interesate relevante, printre care autorităţi, operatori, transportatori şi comercianţi. Discuţiile se vor axa, printre altele, pe mijloacele de soluţionare a blocajelor, de sporire a capacităţii de manipulare, de îmbunătăţire a tranzitului şi de simplificare a procedurilor şi a controalelor.

La Galaţi, echipa de experţi va vizita portul şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, ai autorităţilor portuare Galaţi şi ai piloţilor. La Constanţa, echipa de experţi va vizita portul Constanţa şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului României, ai autorităţii portuare Constanţa şi ai autorităţii vamale. De asemenea, delegaţia se va întâlni cu reprezentanţi ai operatorilor, ai transportatorilor şi ai comercianţilor de cereale din portul Constanţa, a mai anunțat Comisia Europeană.

Citit 422 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 18:06

1 comentariu

 • postat de Liberty se poate implica și negocia.
  Joi, 31 August 2023 18:21
  109.166.133.***
  Liberty poate să profite de situația provizorie și poate crea un hub de silozuri de silozuri pentru cerealele Ucrainei, transformând portul mineralier, în port pentru cereale, negociind cu părțile implicate pentru creșterea exportului de cereale a ucrainenilor.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.