România și Ungaria, împotriva importurilor agricole din Ucraina

România și Ungaria, împotriva importurilor agricole din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene (CE) ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor, a transmis ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy, anunță Agerpres.

În fapt, ministrul Florin Barbu, împreună cu secretarul de stat Adrian Pintea, a primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, iar întâlnirea a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum şi situaţia importurilor de produse agricole din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană, în vigoare până la 15 septembrie.

Oficialii au abordat necesitatea prelungirii până în anul 2024 a derogării de la prevederile de eco-condiţionalitate privind rotaţia culturilor şi asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive. În plus, ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenţii pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcţionarea produselor din Ucraina pe pieţe mai îndepărtate, în special în ţările expuse riscului legat de securitatea alimentară, aşa cum a fost iniţial stabilit.

Alături de ministrul maghiar al Agriculturii, la întâlnire s-au aflat ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, precum şi ataşatul pentru agricultură şi afaceri de mediu.

Citit 403 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2023 17:31

1 comentariu

 • postat de macarie banu
  Miercuri, 13 Septembrie 2023 07:37
  89.137.225.***
  Nu putem opri si "importurile" de rachetzi ucraineni si basarabeni,impreuna cu toate "afacerile" lor?! Toti se mira,pana si Joh-anus,ca au explodat consumul de stupef-actie,alcool contrafacut,dame de companie,etc. pe teritoriul Romaniei.De aproximativ un an si ceva.Si nimeni NU STIE DE CE! Au uitat.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.