Singura opțiune viabilă, Curtea Constituțională. Măsuri
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, marţi, că sunt foarte mici şanse ca formaţiunile Opoziţiei să depună o moţiune de cenzură, după ce Guvernul îşi asumă răspunderea pe pachetul de legi privind măsurile fiscale, pentru că nu vor reuşi să adune numărul de voturi necesar pentru ca moţiunea să fie adoptată, relatează Agerpres. La rândul său, liderul formațiunii Forţa Dreptei, Ludovic Orban, spune că succesul unei eventuale moţiuni de cenzură depinde de voturile UDMR.
"Singurul remediu care să facă ceva în practică împotriva acestui pachet de legi, să prevină intrarea în vigoare şi anularea lui este atacul la Curtea Constituţională. E o matematică foarte simplă, PSD şi PNL au 65% din acest Parlament, iar PNL, prin reprezentanţi de frunte, preşedintele partidului Nicolae Ciucă, secretarul general Lucian Bode, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, susţin acest pachet. În mod logic, pe matematica parlamentară în care Iohannis a făcut această majoritate împotriva firii, cu voturile PNL în mâna domnului Ciolacu, nu există în acest moment voturile necesare ca o astfel de moţiune să treacă", a afirmat Cătălin Drulă, la Palatul Parlamentului. El a adăugat că există şi posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, iar pe această temă USR va avea discuţii "până în ultimul moment". "Vom încerca şi acea depunere, dar metoda prin care putem opri intrarea în vigoare a acestui pachet odios şi anularea lui este pronunţarea CCR", a menţionat Drulă.
La rândul său, liderul formațiunii Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a menţionat că succesul unei eventuale moţiuni de cenzură depinde de voturile UDMR. "Jocul UDMR este un joc obişnuit şi în cazul în care nu se va depune moţiune de cenzură, nu se va depune din cauza faptului că parlamentarii UDMR nu semnează şi nu votează moţiunea de cenzură. (...) În toată perioada premergătoare angajării răspunderii am încercat să iau legătura cu parlamentari din PNL, pentru că sunt singura şansă să poţi să depui şi mai ales să treacă o moţiune de cenzură. Ca să opreşti intrarea în vigoare a legii, este nevoie să fie adoptată moţiunea de cenzură. Dacă depui moţiune de cenzură şi ea nu e adoptată, e o moţiune de cenzură degeaba. Niciun parlamentar PNL nu mi-a confirmat intenţia de a semna sau de a vota o moţiune de cenzură, în cazul în care se depune", a afirmat Ludovic Orban.