Eclipsă parțială de Lună, vizibilă în România, în această noapte

Eclipsă parțială de Lună, vizibilă în România, în această noapte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa parţială se produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei.

„Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21,02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.

În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.

Maximul se va produce la ora 23,14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7 la sută în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est.

După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 23,53 și din penumbră la ora 01,27 (29 octombrie)”, explică specialiştii Observatorului Astronomic.

Conform Ştirilor Pro Tv, pentru a vedea mai clar o eclipsă parțială de lună, specialiștii recomandă să găsiți un loc cu o vizibilitate bună către cer, departe de sursele de lumină artificială, cum ar fi luminile orașului, etc. Un cer senin și lipsit de nori va oferi cea mai bună șansă de a observa fenomenul în detaliu.

De asemenea, puteți folosi un binoclu sau un telescop pentru a amplifica imaginea și a observa mai bine detaliile eclipsei parțiale.

Gălăţenilor le reamintim, clădirea care găzduiește expozițiile temporare (Secția Muzeu), Acvariul și Observatorul Astronomic (inclusiv Planetariul) din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați este închisă temporar pentru vizitare, începând cu data de 23 august 2023. Și asta deoarece corpul principal al Complexului Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare termică și energetică, în cadrul proiectului de renovare a instituției. Lucrările ce vizează eficientizarea energetică a clădirii muzeului ar urma să dureze doi ani.

Citit 749 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 13:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.