România, drept de creanță deplin asupra aurului evacuat la Moscova

România, drept de creanță deplin asupra aurului evacuat la Moscova
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917, a spus, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un simpozion de specialitate, informează Hotnews.

Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezaurului României, care mai apoi a fost sechestrat de Uniunea Sovietică.

"Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate. Rusia nu a acceptat această discuție nici măcar la nivel de experți, sub pretextul că la Moscova se discută proiectul unei legi de restituire de bunuri materiale aparținând altor state, care, în condițiile războiului, au fost depozitate în URSS.

Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei. Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile.

Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.

Ca urmare, principala noastră preocupare, spun de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează în seiful guvernatorului BNR încă din 1922.

Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă. Așa l-am primit și eu - ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin", a spus Isărescu, potrivit sursei citate.

Citit 1020 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2023 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.