Acuzații de fals la expoziții de la Muzeul Național de Artă. Autenticitatea unor opere expuse, contestată

Acuzații de fals la expoziții de la Muzeul Național de Artă. Autenticitatea unor opere expuse, contestată
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

 

Istoricul de artă Adrian Buga lansează "un protest public" și avertizează asupra unei "situații grave" la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) legată de autenticitatea unor opere incluse în expoziția dedicată lui Victor Brauner, informează Hotnews. Anterior, istoricul de artă Pavel Șușară a acuzat că în trei expoziții de la muzeul bucureștean - una dintre acestea fiind dedicată lui Victor Brauner - ar fi fost incluse "falsuri la limita ridicolului".

Adrian Buga spune că sunt cunoscute ca având mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile fostului premier Adrian Năstase și ale fiilor acestuia, Andrei și Mihnea Năstase, și recomandă să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner. Cu o zi în urmă, și istoricul de artă Pavel Șușară a acuzat că în trei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă - una dintre acestea fiind dedicată lui Victor Brauner - ar fi fost incluse "falsuri la limita ridicolului", potrivit sursei citate.

Istoricul de artă Adrian Buga a postat, pe Facebook, un mesaj intitulat "Protest public", în care se referă la expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult", care are loc în prezent la Muzeul Național de Artă al României, proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziției și directorul general al MNAR), printr-o producție realizată de Muzeul Național de Artă al României. El spune că în această expoziție, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și străine, cât și din colecții particulare.

"Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase", afirmă istoricul de artă Adrian Buga.

Potrivit Hotnews, cu o zi în urmă, și istoricul de artă Pavel Șușară a acuzat că în trei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă - una dintre acestea fiind dedicată lui Victor Brauner - ar fi fost incluse "falsuri la limita ridicolului". Pavel Şuşară a acuzat, pe Facebook, o "alterare a unui act cultural major" de către Muzeul Naţional de Artă al României, care ar fi adus un "număr semnificativ de falsuri la limita ridicolului" la expozițiile Romul Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner: "Nu poate fi trecut cu vederea".

Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un punct de vedere la solicitarea News.ro, spunând că "nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat".

Citit 585 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2024 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.