Doar antibioticele care nu generează rezistență, eliberate în regim de urgență

Doar antibioticele care nu generează rezistență, eliberate în regim de urgență
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a informat, joi, că, dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora, doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene.

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului de antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii zece ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene. În 2022, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia, a precizat Pistol, citată de Agrepres.

Pistol a subliniat că rezistenţa la antibiotice reprezintă "o mare" problemă de sănătate publică, mulţi dintre specialişti considerând că, dacă nu se va interveni, "aceasta va produce viitoarea pandemie".

Adriana Pistol a amintit că, în regim de urgenţă, se pot elibera în farmacii, pentru 48 de ore, antibiotice de primă linie, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.

Directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a indicat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, uzitat de toate farmaciile din România încă din 2016, care "va fi actualizat prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament, care face parte integrantă din acest ordin".

Citit 735 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2024 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.