Casier, paracliser şi recepționistă, printre noii agenți de poliție judiciară

Casier, paracliser şi recepționistă, printre noii agenți de poliție judiciară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La sfârșitul anului trecut, la Direcția Generală Anticorupție (DGA) au fost angajați mai mulți agenți debutanți, absolvenți, cu câteva săptămâni mai devreme, ai unei școli postliceale cu durata de aproape un an din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La concursul de admitere, condiția principală de înscriere era diploma de bacalaureat.

G4Media scrie că, din declarațiile de avere depuse de agenți la momentul angajării, reiese că, înainte de a fi admiși la școala postliceală, o parte dintre ei aveau salarii modice în meserii din domeniul serviciilor: casier la Lidl, recepționistă la o sală de fitness, agent call-center, paracliser și angajată a unui service auto.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al DGA a transmis că, printre atribuțiile noilor angajați, se află "sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară".

Conform legii, poliția judiciară este constituită din ofițeri și agenți de poliție, specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală.

Înființată în 2005, DGA este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupției în rândul personalului ministerului.

Din declarațiile de avere pe care noii angajați ai Direcției le-au depus în perioada noiembrie-decembrie 2023, postate de site-ul Agenției Naționale de Integritate și valabile pentru anul fiscal 2022, reiese că, înainte de admitere, o parte dintre aceștia activau în domeniul serviciilor, având venituri foarte mici.

La întrebările G4Media.ro dacă sunt suficiente studiile liceale pentru îndeplinirea misiunii specifice a Direcției, Biroul de Presă al DGA a transmis că "au fost avute în vedere competențele și abilitățile dobândite de agenții de poliție după absolvirea instituțiilor postliceale ale MAI", fără a fi oferite, însă, detalii despre aceste competențe și abilități.

Conform Statutului Polițistului, "polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne."

Citit 723 ori Ultima modificare Duminică, 11 Februarie 2024 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.