Congresul PPE de la București va decide și viitorul lui Klaus Iohannis

Congresul PPE de la București va decide și viitorul lui Klaus Iohannis
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 2.000 de delegați și cei mai importanți șefi de stat și de guverne ai celui mai important partid european se află, pentru trei zile, la București, unde are loc Congresul PPE, care va stabili ca Ursula von der Leyen să fie candidatul popularilor pentru al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că la acest congres se vor negocia și celelalte funcții importante din structura viitoare europeană, între care și cele țintite de România, și mai ales de președintele Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială a notificat, recent, țările NATO, că șeful statului român intră în cursa pentru postul de secretar general al Alianței, însă, potrivit informațiilor Digi24, acesta a fost doar un demers tactic, pentru a atrage atenția că România este jucător la masa marilor negocieri și că Iohannis este un candidat viabil pentru funcțiile de top din NATO și UE.

Marți seară, la un hotel din București, Ursula von der Leyen va fi desemnată oficial drept candidat la șefia Comisiei Europene, urmând ca această candidatură să fie confirmată miercuri prin votul delegaților la congres. Având în vedere că socialiștii au ratat, sâmbătă, la Congresul PES de la Roma, să desemneze un candidat-locomotivă pentru aceeași funcție, Nicolas Schmit fiind un ilustru necunoscut chiar și în rândul familiei sale politice, este aproape o certitudine că PPE va obține din nou președinția Comisiei Europene și că PPE va câștiga alegerile europene.

Majoritatea în Parlamentul European va fi formată de PPE, PES și Renew, partidul lui Emmanuel Macron, și principalele funcții la vârful UE vor fi împărțite tot între acestea.

În prezent, România deține portofoliul Transporturilor, unde comisar este Adina Vălean, însă, în viitoarea structură europeană, țintește o poziție mai importantă. Estimările PSD și PNL spun că, datorită candidaturii comune la alegerile europarlamentare, România, prin PPE și PES, va avea o echipă de aproximativ 20 de membri în Parlamentul European, o delegație consistentă din punct de vedere al voturilor, deci o poziție mai bună la negocierile pentru funcțiile importante.

În plus, este deja cunoscut faptul că, după ce președintele Klaus Iohannis a atras atenția, public, la Strasbourg, în urmă cu o lună, asupra faptului că Europa de Est, atât de importantă în contextul actual al războiului cu Ucraina, a fost mereu văduvită la momentul împărțirii puterii la Bruxelles, mesajul a fost recepționat și s-a stabilit ca țările de pe flancul estic să fie luate în calcul pentru poziții importante.

Conform sursei citate, România se bate, în primul rând, pentru un post care să fie ocupat de Klaus Iohannis. A doua poziție importantă pusă pe masă pentru România ar fi, conform surselor Digi24.ro, cea de vicepreședinte al Comisiei Europene, cu portofoliu de Extindere și Vecinătate. Având în vedere interesul strategic al României legat de aderarea Republicii Moldova, și de rolul esențial jucat de România în relația UE și NATO cu Ucraina, funcția ar fi extrem de potrivită pentru țara noastră. 

Pentru a fi vicepreședinte al Comisiei Europene, trebuie să fi fost prim-ministru sau președinte de țară, deci dacă România ar primi postul, așa cum se negociază în aceste zile, ar fi pentru Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la Antena 3, că, înainte de a pleca la Roma, a avut o discuție cu Nicolae Ciucă și au stabilit ca PNL și PSD să aibă poziții comune în privința negocierilor pentru viitoarele funcții ale României, "fără orgolii".

Citit 465 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.