Prosumatorii cer penalizarea furnizorilor care întârzie facturile

Prosumatorii cer penalizarea furnizorilor care întârzie facturile
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) arată că zeci de mii de prosumatori din România nu primesc la timp facturile pentru energia consumată sau pentru cea livrată în reţea, iar întârzierile de facturare depăşesc 12 luni, informează News.ro.

Asociaţia cere astfel Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să sancţioneze furnizorii pentru întârzierea facturării cu mai mult de 30 de zile calendaristice (faţă de data convenită în contract) cu penalizări în cuantum de 0,2%/zi din valoarea nefacturată, în favoarea prosumatorilor. "Solicităm ANRE: măsuri coercitive aplicate tuturor furnizorilor de energie electrică licenţiaţi în România privind întârzierea facturării cu mai mult de 30 zile calendaristice faţă de data convenită în contract. Depăşirea acestui termen să fie sancţionată cu penalizări în cuantum de 0,2%/zi din valoarea nefacturată, în favoarea prosumatorilor", arată APCE, într-un comunicat.

Asociaţia susţine că zeci de mii de prosumatori din România nu primesc la timp facturile pentru energia consumată sau pentru cea livrată în reţea, iar întârzierile de facturare depăşesc 12 luni. "Această situaţie a fost sesizată de către prosumatori prin numeroase plângeri transmise către ANRE. A trecut mai bine de un an de la primele probleme de facturare şi situaţia nu s-a schimbat. Acţiunile întreprinse de ANRE pentru remedierea acestei situaţii nu au avut efect. Conform ordinului ANRE 15/2022, termenul de plată pentru energia în exces livrată de prosumatori în reţea este de "24 de luni de la data facturării". De aici se poate observa că întârzierile în facturare generează îmbogăţirea fără justă cauză a furnizorilor de energie, care nu emit facturi conform legii. Considerăm că aceste întârzieri nu sunt datorate unor probleme tehnice, ci unor interese financiare, care aduc prejudicii prosumatorilor. Furnizorii care folosesc astfel de practici au avut la dispoziţie suficient timp pentru a remedia orice probleme de ordin tehnic", mai arată asociaţia.

Potrivit APCE, există şi furnizori în România care facturează la timp şi reprezintă un model de bune practici pentru toţi ceilalţi şi dă ca exemplu modelul de facturare CEZ.

Probabil că o astfel de măsură ar trebui luată în calcul și pentru furnizorii care întârzie nejustificat de mult emiterea facturilor către consumatorii tradiționali, ori pentru cei care încarcă consumurile total aiurea, după calcule numai de ei știute.

Citit 402 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.