Schioare surprinsă de avalanșă în Munții Rodnei

Schioare surprinsă de avalanșă în Munții Rodnei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O schioare care a coborât din Vârful Gărgălău (2.158 metri) din Munţii Rodnei a fost surprinsă de avalanşă, dar a scăpat cu viaţă, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Conform acestuia, coborârea schioarei a fost filmată, iar în imagine se distinge uşor cum în urma sa se declanşează o avalanşă. Potrivit acestuia, avalanşele se pot porni uşor pentru că există un strat nou de zăpadă suprapus peste stratul vechi, în urma ninsorilor din ultimele zile.

"Stratul de zăpadă nou depus nu are priză cu stratul mai vechi şi poate pleca foarte uşor. Temperaturile pozitive din ultima perioadă au dus la apariţia mai multor avalanşe. Practicarea schiului de tură în astfel de condiţii în zonele expuse, fără o informare în prealabil, poate duce la situaţii tragice", a adăugat Dan Benga.

El a menţionat că Salvamont Maramureş recomandă prudenţă maximă în alegerea rutelor la altitudini de peste 1.600 metri şi mai ales informare înaintea parcurgerii unor trasee atât pe schiuri de tură, acolo unde zăpada mai persistă, cât şi pedestru.

Citit 369 ori Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2024 17:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro