Aproape 5,3 miliarde de euro, valoarea despăgubirilor cerute României în litigiile internaționale

Aproape 5,3 miliarde de euro, valoarea despăgubirilor cerute României în litigiile internaționale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Statul român este implicat în 12 mari litigii de arbitraj internațional, în derulare, cele mai multe aflându-se pe rolul Tribunalului arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), spune Ministerul Finanțelor, la solicitarea HotNews.ro. Cea mai mare miză, de două miliarde de dolari, o are un proces din industria cinematografiei.

Cele mai multe litigii internaționale sunt la ICSID Washington, acolo unde România a câștigat recent cazul legat de Roșia Montană. Majoritatea proceselor pe rol sunt în domeniul energiei regenerabile. Investitorii care au pierdut dreptul la certificate verzi au dat România în judecată la ICSID, reclamând schimbarea bruscă a legii regenerabilelor în anul 2013. Întâi, modificarea s-a făcut prin OUG 57, iar apoi, în ianuarie 2014, prin legea de aprobare a OUG 57.

În acea perioadă, producătorii de energie regenerabilă au protestat față de aceste modificări bruște. Guvernul României, condus atunci de premierul Victor Ponta, a avut o altă opinie și Ministerul Energiei, sub portofoliul lui Constantin Niță, a aprobat proiectele de OUG, care anulau mare parte din certificatele verzi de care beneficiau producătorii de energie regenerabilă.

Cele opt cazuri de la ICSID au fost deschise de Plaza Centers N.V., Aderlyne Limited, Clara Petroleum Ltd, Kelag & alții, Fin.Doc S.r.l & alții, EP WIND Project (Rom) Six Ltd, Petrochemical Holding GmbH, Nova Group Investments BV.

Trei dintre litigii sunt la Paris, la Curtea Internațională de arbitraj, promovate de Damen Holding B.V., societatea OMV Petrom S.A și societatea OMV Aktiengesellschaft.

Damen Holding a dat România în judecată, solicitând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, iar Damen a rămas cu 49%. La rândul său, OMV Petrom a depus, în iunie 2023, o reclamație împotriva statului român, fiind vizată modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră. Într-un alt caz, început în martie 2017, austriecii de la OMV au dat în judecată România din cauza unor lucrări de decontaminare a unor terenuri preluate în urma privatizării din 2004.

HotNews scrie că, potrivit Ministerului Finanțelor, există un litigiu de arbitraj internațional care se judecă potrivit regulilor Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul comercial internațional (UNCITRAL), promovat de frații Jack și Edward Sukyas. În acest caz se înregistrează cea mai mare sumă solicitată României, aproximativ două miliarde de dolari. Frații Sukyas, cetățeni americani, născuți în România, sunt moştenitorii unor antreprenori care proiectau filme cu Charlie Chaplin în anii ’30 în cinematografele româneşti, potrivit Ziarului Financiar.

Mai există un mare proces, pe care Ministerul Finanțelor nu l-a menționat în răspunsul către HotNews, dar care este într-o fază inițială și se află încă în evidențele Ministerului Sănătății: cel legat de achiziționarea dozelor de vaccin anti-COVID în perioada pandemiei. Pfizer cere plata sumei de 2,7 miliarde lei, reprezentând contravaloarea celor 28,9 milioane de doze de vaccin rămase pe care le-a achiziționat România.

Citit 495 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2024 17:52

2 comentarii

  • postat de florin
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 05:13
    86.124.200.***
    In concluzie salariile și pensiile nu mai au cum sa crească!Nu avem economie industria a fost pusă la pămînt neam de carbonizat primii!Anul 2025 va fi asemănător cu 1997 !Mă rog că sa nu se ajungă la falimente personale pt că acum oamenii sunt mult mai îndatorați că în 1997!
    0
    1
  • postat de florin
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 05:06
    86.124.200.***
    Vorbes Marcel și Nicu de investiții bani europeni!Cît din materialele care se folosesc la construcția unei autostrăzi este realizată cu materiale din Romania?Podul de la Galați de ex construcția metalica a fost executată la Brăila!Oricum sau cheltuit miliarde și portul Galați nu este legat la autost
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro