A fost haos pe Aeroportul Otopeni, luni dimineață, în plin sezon turistic. Zece zboruri ale companiei de stat TAROM, aflată pe pierderi de 16 ani consecutiv, au fost anulate luni după ce piloții au anunțat că ar fi bolnavi. Sindicatul nu a anunțat încă public un conflict de muncă, dar surse din interiorul companiei au declarat că e posibilă anunțarea unei greve, scrie Economedia. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat un ultimatum conducerii companiei.
Sute de călători aflați în Aeroportul Otopeni erau dezorientați, după ce cursele TAROM au fost anulate în ultimul minut. Oamenii n-au avut ce face altceva decât să aștepte soluții de la compania de stat, după ce mai mulți piloți au început o grevă de facto și au anulat numeroase zboruri.
Cezar Osiceanu, pilot TAROM, a explicat pentru G4Media ce se întâmplă la Tarom. El a spus că piloții și secunzii au salariile similare cu cele din 2007 și cer creșterea veniturilor. "Ne-a ajuns cuțitul la os", a spus el. El a spus că un pilot TAROM poate ajunge la 4.500 de euro/lună, mult mai puțin decât veniturile de circa 10.000 de euro/lună oferite de majoritatea companiilor private.
"Se va ajunge la un efect în cascadă, cu anularea unor chartere. De exemplu, s-a anulat cursa București - Baia Mare, care trebuie să ducă la Baia Mare și piloții pentru două chartere spre Antalya. Cum piloții nu vor mai ajunge la Baia Mare, nici charterele turistice din Baia Mare nu vor mai pleca", a declarat Osiceanu. Acesta a mai spus că, potrivit Codului aerian, personalul navigant are dreptul să își ia liber 48 de ore pe motive de sănătate.
Printre zborurile anulate s-a numărat și cursa spre Paris în care urma să se afle o delegație guvernamentală ce urma să plece apoi spre Washington, spre summitul NATO, potrivit informațiilor Antena 3. Membrii guvernului au plecat în cele din urmă spre Paris cu o aeronavă militară.