Mii de persoane asistă la slujba oficiată la Mitropolia Iaşi, de Sfânta Parascheva

Mii de persoane asistă la slujba oficiată la Mitropolia Iaşi, de Sfânta Parascheva
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva mii de persoane participă, vineri dimineaţă, la Mitropolia Iaşi, la slujba prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, care este oficiată în aer liber de un sobor format din zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Începând cu ora 9.00, cu puţin timp înainte de slujbă, preoţii care oficiază liturghia au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi cele ale Sfântului Policarp, aduse din Grecia, unde s-au rugat şi s-au închinat.

Printre prelaţii care oficiază Liturghia se numără şi IPS Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios, cel care a însoţit transportul moaştelor Sfântului Policarp din Grecia către Iaşi.

La Sfânta Liturghie asistă reprezentanţi ai administraţiei judeţului, şefi de instituţii, dar şi mai mulţi politicieni locali.

Potrivit maiorului Marius Ţăranu din cadrul Jandarmeriei, în curtea Mitropoliei asistă la slujbă câteva mii de persoane, în timp ce rândul pelerinilor care aşteaptă să se închine la racla cu sfintele moaşte depăşeşte lungimea de trei kilometri.

"Rândul se întinde pe o lungime de peste trei kilometri. La coadă sunt aproximativ 30.000 de persoane. Un număr mare de credincioşi am înregistrat şi noaptea trecută, când rândul a măsurat constant peste un kilometru”, a declarat maiorul Marius Ţăranu.

80.000 de mii de pelerini

Mai mulţi credincioşi care au aşteptat noaptea în frig la rând pentru a se închina la moaşte au avut nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, credincioşii care au stat în jurul Mitropoliei au primit ceai fierbinte. Potrivit estimărilor jandarmilor, până vineri dimineaţă au trecut pe la racla cu sfintele moaşte peste 80.000 de pelerini.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva ar putea fi reintroduse abia duminică seară în Catedrala Mitropolitană, dându-se astfel posibilitatea unui număr cât mai mare de credincioşi să se închine la raclă.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Citit 1010 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.