Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană și-a anunțat, miercuri, candidatura la președinție: "Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună". Geoană a făcut acest anunț pe Facebook, la o zi de la încetarea efectivă a mandatului său la conducerea NATO, potrivit HotNews. El a postat un clip video în care apare cu mânecile suflecate și în care subliniază că va candida la președinție pentru că este nevoie de "o schimbare adevărată".
"Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că nu asta e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună", susține Mircea Geoană, spunând că "nu va fi ușor" și că nu promite miracole, dar promite "ceva real".
Mircea Geoană (66 de ani) a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009. A pierdut atunci în fața lui Traian Băsescu la o diferență de numai 70.000 de voturi. Geoană a rămas celebru pentru că, în seara alegerilor, după închiderea urnelor, s-a anunțat câștigător, pentru ca în dimineața zilei de luni, după numărarea voturilor, să piardă scrutinul.
Mircea Geoană a fost președinte al PSD din aprilie 2005 până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta. Geoană a fost exclus de Ponta din PSD în noiembrie 2011. În octombrie 2012, Geoană a revenit în PSD și a fost exclus din nou, în noiembrie 2014, alături de Marian Vanghelie și Dan Șova. A înființat apoi Partidul Social Românesc, alături de fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.
Mircea Geoană a fost ambasador al României în SUA și ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase. În 16 octombrie 2019, a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.
În 14 august, Comisia de Etică a ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și două tabele în teza sa de doctorat, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele. Adică sub 1%, și nu 20%, cum a scris jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit plagiatul lui Geoană.