Muzeul Naţional al Pompierilor a fost inaugurat, vineri, în clădirea "Foişorul de Foc" din Capitală, în urma finalizării procesului de consolidare şi modernizare a edificiului.
"Inaugurarea Muzeului Naţional al Pompierilor, după trei ani de eforturi pentru consolidarea şi modernizarea acestuia, reprezintă mai mult decât finalizarea unui proiect, este o celebrare a tradiţiei, a sacrificiului şi a identităţii noastre naţionale. Până să demarăm lucrările de consolidare, Foişorul de Foc a fost într-un stadiu avansat de degradare. Din 1978 nu se mai efectuaseră reparaţii. Este un monument istoric care a vegheat asupra Bucureştiului şi asupra bucureştenilor timp de mai bine de un secol. Acest edificiu emblematic, martor al atâtor momente cruciale din istoria noastră, a fost consolidat şi reînviat pentru a continua să inspire generaţiile viitoare. Transformarea Foişorului de Foc într-un muzeu de referinţă este cu adevărat o mărturie a respectului nostru profund pentru trecut, pentru angajamentul de a păstra vie memoria celor care au servit cu devotament patria", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la inaugurarea muzeului care atestă istoria pompierilor militari români, informează Agerpres.
Potrivit ministrului, valoarea lucrărilor de consolidare s-a ridicat la aproximativ 25 milioane de lei. "Finalizarea lucrărilor de consolidare a fost într-adevăr pentru specialişti o provocare deosebită, rezultatul însă este unul demn de laudă şi respect. Îmbinând cu măiestrie tehnici moderne cu arhitectură tradiţională, experţii au reuşit să păstreze autenticitatea clădirii, asigurându-ne că aceasta va rezista încercărilor timpului. Sursa de finanţare a fost un program operaţional regional - fonduri europene. Valoarea lucrărilor de consolidare s-a ridicat la aproximativ 25 milioane de lei şi a constat în conservarea şi restaurarea obiectivului, materiale cu proprietăţi şi aspect identic cu cele originale, lucrări de refacere integrale de elemente ornamentale, refaceri de finisaje, înlocuiri de echipamente, dotarea imobilului", a arătat Predoiu.
El a adăugat că Muzeul Naţional al Pompierilor găzduieşte sute de exponate care ilustrează evoluţia pompierilor români în istorie. "Fiecare obiect, fiecare uniformă sau echipament expus aici poartă cu sine o poveste, povestea unor oameni care de-a lungul timpului au ales să pună siguranţa şi binele comunităţii şi al cetăţenilor mai presus de propria viaţă. Acest muzeu nu este doar un loc de amintire, e un centru educativ, un spaţiu în care publicul larg poate înţelege şi aprecia curajul şi sacrificiul pompierilor români. Prin aceste exponate, noi ne dorim ca vizitatorii să simtă o legătură profundă cu cei care şi-au dedicat viaţa protejării semenilor lor şi să fie inspiraţi în tot ceea ce fac de valorile care definesc nobila profesie de pompier", a spus ministrul Afacerilor Interne.