Reprezentanții statului se contrazic între ei dacă trebuie sau nu să returneze companiilor din energie banii din supraimpozitare. Sunt sume estimate la 27 miliarde de lei, pe care "tot consumatorii le vor plăti", scrie HotNews.
Fostul ministrul al Energiei, liberalul Virgil Popescu, în mandatul căruia a fost introdusă supraimpozitarea companiilor din energie, a declarat, luni, la Forumul gazelor naturale, organizat de Financial Intelligence, că statul nu va trebui să returneze aceste sume, după ce măsura a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituţională a României (CCR). Aceasta deși Ministerul Energiei a recunoscut că o parte din bani vor trebui dați înapoi producătorilor de energie, potrivit sursei citate.
Anterior, în aceeași conferință, actualul ministru, Sebastian Burduja, de asemenea membru al PNL, spusese că nu toți banii vor trebui returnați. "România nu a făcut nimic deosebit față de alte state europene. A fost o regulă aproape universală la nivelul UE. Nu văd un scenariu apocaliptic să trebuiască să dăm toți acești bani înapoi", a precizat Burduja. El a adăugat că acest impozit a fost gândit pentru că trebuia găsită o sursă de finanțare pentru subvenționarea facturilor, ceea ce au făcut și alte state europene.
HotNews scrie că Ministerul Energiei a recunoscut, vineri, într-un comunicat de presă, că va trebui să restituie o parte din banii din supraimpozitare, susținând că nu întreaga sumă încasată în ultimii doi ani va fi dată înapoi. Pe de altă parte, reprezentanții ministerului spun că în acest moment nu poate fi estimată valoarea pe care statul va trebui să o returneze.
"Ministerul Energiei precizează că suma de 27 miliarde de lei vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând "suma de restituit" operatorilor economici, este una eronată. Autorii unor asemenea articole s-au referit, în mod greșit, la întreaga sumă virată în ultimii doi ani în Fondul pentru Tranziție Energetică - sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici", spune instituția.
Dispozițiile declarate neconstituționale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate și nici în cauzele aflate pe rol în fața instanțelor judecătorești în care aceste dispoziții sunt relevante, au completat juriștii ministerului.
Decizia de joi a Curții Constituționale, prin care supraimpozitarea producătorilor de energie a fost declarată neconstituțională, este percepută ca un cutremur de către participanții la piața de energie, menționează HotNews.ro. La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, consideră că această decizie a CCR poate avea efecte devastatoare pentru economia țării.
Măsura de a supraimpozita producătorii de energie a fost luată în anul 2022, odată cu plafonarea facturilor, iar sumele au fost folosite pentru a subvenționa prețul plătit de consumatori. Suma colectată de stat până acum în acest fond este de 27 miliarde de lei, la care se adaugă 3 miliarde de lei dobânzi, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Tot consumatorii vor fi cei care vor plăti sumele care vor trebui returnate.
Totodată, dacă aceste sume nu vor mai putea fi colectate de la producători, nu se știe cu ce bani va deconta statul facturile plafonate ale consumatorilor până în aprilie 2025, când expiră schema de subvenționare.