Sute de beneficiari ai programului "Casa Verde 2023" riscă să piardă finanțarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii aleși fie au dispărut de pe piață, fie nu au resurse să onoreze toate dosarele de montare a panourilor fotovoltaice din program, atrage atenția Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România, citată de news.ro.
Situația este cu atât mai critică cu cât se apropie termenul-limită pentru montaj, care este de 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. În plus, conform legii, beneficiarii care au schimbat deja firma de instalare nu mai au dreptul să aleagă un nou instalator, ceea ce înseamnă pierderea automată a finanțării obținute prin program.
"Nu doar că acești oameni au pierdut avansul dat firmelor instalatoare, dar riscă să piardă finanțarea și practic șansa de a scăpa de grija facturilor la energie. Instalarea panourilor fotovoltaice este o decizie importantă, cu avantaje pe termen lung, iar mulți beneficiari nu au posibilități financiare pentru a plăti din propriul buzunar sistemul fotovoltaic pe care așteaptă să-l primească prin această finanțare.
Unele persoane au dificultăți serioase în a-și recupera avansurile, care în multe cazuri sunt mult mai mari decât 2.000 de lei, poate chiar 10.000 de lei, și se văd acum în situația ingrată de a nu avea panouri solare pe casă, pentru că instalatorii aleși inițial nu mai au resurse să funcționeze. Beneficiarii caută cu disperare instalatori onești care să monteze în timp util pentru a beneficia de finanțare, însă multe firme lucrează deja la capacitate maximă și nu mai pot prelua dosare pentru că nu mai au resurse.
Din păcate, este o criză fără precedent în programul "Casa Verde", cu riscul poate chiar inevitabil pentru beneficiarii afectați de a pierde finanțarea de 20.000 de lei, mai ales că unii nu mai au dreptul de a alege un nou instalator. Oamenii speră la o soluție din partea autorităților, pentru a putea avea cât mai curând panouri solare", explică Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.
Conform sursei citate, mulți instalatori din piață au acceptat mai multe dosare decât capacitatea financiară și logistică reală de montaj, ceea ce a dus la imposibilitatea de a realiza lucrările promise. Unele firme s-au închis, iar alte au înștiințat beneficiarii să se transfere la un alt instalator.
Și beneficiarii ediției din acest an pot fi victime ale unor firme fără capacitate reală de a onora lucrările, avertizează Kilowat. Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme mici, care își pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri și, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de două ori mai mulți instalatori decât anul trecut. Mulți dintre ei nu vor putea susține toate proiectele din "Casa Verde 2024", având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj.