Potrivit unui comunicat emis de Fitch Ratings, agenția a revizuit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva ratingului IDR (Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating) al României și a confirmat IDR la „BBB-”.
O astfel de decizie poate duce la creșterea dobânzilor la care guvernul României se împrumută pe piețele financiare pentru a-și finanța deficitul, comentează Mediafax. Următoarea dată programată pentru revizuirea ratingului acordat României de către Fitch este februarie 2025.
Perspectiva poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă. În mod uzual, o creștere este urmată de încă o treaptă, din stabil în pozitiv. Însă în contextul evoluțiilor politice din România, ratingul a scăzut.
"Un guvern de coaliție pro-european format din patru partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală", spune Fitch, citată de HotNews.
Agenția estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza din august de 7,2%. Deteriorarea fiscală mai mare reflectă creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și pensiile. Impactul majorării pensiilor din septembrie 2024 va crește presiunea fiscală în 2025, făcând consolidarea fiscală mai dificilă.
Agenția evaluează faptul că credibilitatea ancorei fiscale pe termen mediu a slăbit substanțial, din cauza cheltuielilor nefundamentate și a derapajelor fiscale repetate. Fitch consideră că incertitudinea politică amplifică aceste riscuri.
Fitch anticipează o datorie publică de 62% din PIB în 2026, peste nivelul proiectat al BBB de 56%, care va continua să urce în jurul a 70% din PIB până în 2028. În plus, se așteaptă o creștere a deficitului de cont curent la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023. Media ratingului BBB este de doar 1%, România fiind departe la acest capitol. Performanța slabă a exporturilor în 2024 evidențiază provocările de competitivitate externă a economiei românești.
Creșterea economică a încetinit treptat pe parcursului anului 2024, iar în cel de-al treilea trimestru a fost de -3% ajustat sezonier. Exporturile au fost deosebit de slabe în 2024, în timp ce consumul gospodăriilor a rezistat datorită creșterii veniturilor, alimentată de orientarea fiscală relaxată. Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și 2,2% în 2026.