Eurodeputatul român Victor Negrescu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat miercuri, într-o declarație pentru Agerpres, că a inițiat două noi demersuri la nivel european - la Europol și la Ombudsmanul European - pentru a sprijini eforturile de recuperare a artefactelor dacice furate în Olanda.
"Pe de o parte, am adresat o solicitare către Europol pentru a interveni în această chestiune cu patru lucruri concrete pe care le poate face. Pe de o parte, mă refer la mobilizarea unității care se ocupă de combaterea criminalității culturale. Există o structură care se ocupă în mod efectiv de acest lucru în Europol și am solicitat ca această structură să se implice în acest caz și să ofere tot sprijinul autorităților olandeze și să furnizeze toate informațiile pe care le are la dispoziție", a spus Negrescu.
În plus, europarlamentarul român a cerut Europol să emită o alertă europeană, în așa fel încât toate agențiile de securitate europene să fie implicate în proces, dar în același timp casele de licitații și colecționarii privați să fie de asemenea informați despre ceea ce s-a întâmplat și faptul că intrarea în posesie a acestor artefacte reprezintă un lucru ilegal. "Există resurse importante la nivelul Europol și, în acest sens, au posibilitatea de a monitoriza inclusiv piața neagră pe zona de produse culturale și artă și, în sensul acesta, pot monitoriza orice mișcare pe care o remarcă pe această piață neagră", a explicat Negrescu.
El și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Ombudsmanul European pentru a perfecționa legislația, dar și pentru a se asigura că legislația europeană în materie este mai dură cu privire la cei ce vând artefacte furate sau preluate ilegal. "Cred că trebuie să transmitem un semnal clar din partea Uniunii Europene că așa ceva nu este tolerabil și că hoții de produse culturale, istorice vor fi mereu prinși și că nu au nicio șansă să câștige ceva dacă fac acest lucru", a încheiat europarlamentarul social-democrat.
Ombudsmanul European desfășoară anchete privind cazurile de administrare defectuoasă din activitatea instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii Europene, din proprie inițiativă sau pe baza unor plângeri adresate de cetățenii UE sau de orice persoană fizică sau juridică care are reședința sau sediul într-un stat membru. Ombudsmanul este ales de Parlamentul European pe durata legislaturii.
Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate din Muzeul Drents din localitatea olandeză Assen, la finalul săptămânii trecute.