„De la un sistem în care se predă mult și prost, la unul aerisit, relevant”

„De la un sistem în care se predă mult și prost, la unul aerisit, relevant”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ministrul Educației, Daniel David, a publicat, luni, pe blogul personal, un răspuns la un articol publicat recent de președintele Academiei Române, "în care se vorbește, cu referire la planurile-cadru pentru învățământul liceal puse recent în dezbatere, despre «o nouă ofensivă contra istoriei și geografiei»".

"Îl întreb pe președintele Academiei Române dacă ne place cum actualul sistem de educație ne tratează copiii și domeniile legate de identitatea/cultura națională. Mie, nu (și știu că nici lui)! Mă uit la testele naționale și internaționale și sunt extrem de îngrijorat când văd procente adesea de peste 40% sub sau la limita funcționalității. Mă uit în jur și văd prea mulți copii care nu vorbesc corect limba română, se plictisesc de clasicii literaturii noastre, au teorii istorice pseudoștiințifice, fac confuzii grosolane în geografia țării, latina devine subiect de ironii etc.", scrie Daniel David, citat de Mediafax.

"Aștept din partea specialiștilor și a organizațiilor profesionale propuneri prin care să tratăm cu respect și eficienţă aspectele de identitate/cultură națională. Aș vrea să văd predate conținuturi mai aerisite și relevante, cu mijloace de predare și manuale atractive, care să-i încurajeze și să-i entuziasmeze, nu să-i plictisească pe copiii noștri, atunci când vorbim despre aspectele legate de identitatea/cultura națională".

"Acum, pentru a ajunge la acest model mai aerisit și flexibil, am mizat în cazul unor discipline/ore pe o distribuire a responsabilității între centralizare (decizii impuse de minister) și descentralizare (decizii la nivelul școlilor și/sau al elevilor) - fără a se pierde astfel ore, dar sunt dispus să discutăm chiar procentele celor două, dacă avem propuneri de modele bune pentru lucruri care țin de cultura și identitatea națională. Așadar, voi susține cât trebuie un astfel de model bun. Îl aștept, ca parte din consultare/dezbatere!", arată ministrul Educației.

"În concluzie, avem șansa să trecem de la un sistem de educație în care se predă mult și prost (avem printre cele mai multe ore/an între țările OECD), foarte centralizat (cu puține opțiuni la nivel de școală și/sau elevi), care, dincolo de faptul că este învechit (se bazează pe modele și unele manuale din 2004), chiar prin rezultatele generate ne pune adesea la risc copiii și societatea, la unul în care se predă mai aerisit și relevant, bine și cu echilibru între centralizare și descentralizare. În acest proces, să ne gândim în primul rând la copii - nimeni nu se prea gândește la ei în aceste discuții -, fără însă să lăsăm profesorii deoparte și să nu închidem școala pentru părinți sau societate", adaugă ministrul Daniel David.

Citit 936 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2025 17:43

2 comentarii

  • postat de Quaestio
    Luni, 03 Februarie 2025 22:42
    86.124.202.***
    Alt Arogant(al catelea?) care stie el cum e mai bine . Natie de Jupani .
    8
    3
  • postat de Gigel
    Luni, 03 Februarie 2025 18:25
    86.124.202.***
    Subiectele vor deveni: nu e asa ca 1+1=2? Daaaa. Bravo, 10 ai promovat bacul. Nu e asa ca Romania este in Europa? Daaaa. Bravo, ai luat 10.
    9
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.